ARCHITECTURE 建築  |  INTERIOR 室內

HWASOENG VILLA 山嵐居

Location: Taipei, taiwan 台灣 台北
Typology:  Residential
Size: 222m²
Status: Built

Hwasoeng Villa located in the corner of hill, Because of terrain, Villa's entrance start with second floor and continues into interior space. Interaction between people and space start from street and move horizontally into villa where is mountain view area, start with back of building, space move vertically go through villa.

Living room located in the middle level of house and provides residents more freedom of using space. Interior space extends to the mountain view from the residents’ horizon. There is a curved surface wall locate in the house, this surface is main structure as well as circulation of moving. Moreover, surface also provides the transition of space and the reflation of light.


Hwasoeng Villa provides the opportunity of thinking about direction and connection of space, moreover, how to interact with nature and bring in light into life and rich residents’ life style.

三層樓的住宅坐落于山坡地社區的一偶, 前後高低差的地勢使然, 住宅的入口是由建築的中間第二層延伸到室內. 人與空間互動的動線由路面而來的水平移動到建築後側靠近山景的區域開始翻轉而垂直闊散的延伸到上下樓層的空間中.

中間層完全開放的客廳空間, 提供居住者使用上最大的自由度, 將一穿越大門後人的視野與室內的空間直接的向前延伸到遠處的山景. 接著空間會順著一片優雅而柔軟的牆面垂直翻動往一樓的起居空間以及三樓的臥房空間蔓延. 這一片曲牆是建築的結構也是生活的動線, 它是空間的中介面也是光影的映射面. 如同窗外山巒之間隨著天候變幻無窮的山嵐, 創造出大自然百變顏色的天光映照在室內的生活空間裡, 在建築裡注入了一股自然的靈魂, 讓空間從此不再一成不變.

它讓我們有機會重新思考住宅內部空間垂直向度的關係與聯結的方式, 如何與自然互動, 引入窗外的溫度而讓生活的情境更加多元而豐富.